Wednesday, May 9, 2007

Yemek, yemek, yemek-çilek, çilek, çilek...

Yemek yemeyi cüssemden beklenmeyecek derecede çok severim ve cüssemden beklenmeyecek derecede de çok yemek yiyebilirim (o kadar ki, beni 13 senedir tanıyan kocam bile dehşete kapılır). Canımın istediği pekçok şeyi kendim yaparım. Amacım kendimi övmek değil. Tam tersine kısa zaman öncesine kadar yemek yapma ile teması yumurta kırmak, birkaç kere makarna yapmak, birkaç çeşit uyduruk tavuk yemeği pişirmek ve İngiltere'de master yaparken ölmemek için Allah ne verdiyse tencereye koyup en azından çiğnenebilecek bir hale getirmekten ileri gitmemiş bir şahıs olarak, kaydettiğim ilerlemenin altını çizmek için belirtiyorum bunu.

Yemek yapma konusunda kısa zamanda böylesi kayda değer bir ilerleme kaydetmemde, evlenir evlenmez Austin, Texas'a yerleşmemin çok önemli bir katkısı oldu kuşkusuz. Canımız mantı, dolma, revani, börek-çörek çektikçe, açardım annemin bana hediye ettiği, şimdi yazarının adını anımsayamadığım sarı yemek kitabını, ne istiyorsak elimden geldiğince yapmaya çalışırdım. Zamanla elim alıştı, sonra da hoşuma gitmeye başladıkça, keyifle ve istekle yapar oldum yemek.

Türkiye'ye döndükten sonra da, yemeklerini ayrı kalınca sevmeye başladığım Texas mutfağının yanısıra, Türkiye'de layıkıyla olanından yemek için küçük çapta bir servet dökmek zorunda olduğunuz (ama Texas'dayken öğrenci bütçemizle bile alasını ve de en otantiğini yiyebildiğimiz) İtalyan, Çin ve Hint yemeklerine merak saldım. Sağolsun bloglar ve yemek kitapları, şimdi de canımız çektiğinde, özlediğimizde ve Nazlı Hanım müsade ettikçe, bu mutfaklardan değişik yemekler yapmaya gayret ediyorum.

Yani özetle, yemek yapmak benim için zevk aldığım bir uğraş ve hayatımdaki pekçok şey gibi yaptığım değişik yemekleri de blogumda, beni okuyanlarla paylaşmak istiyorum, istiyorum da...

Ben yemek yaparken ve de yemeği yaptıktan hemen sonra mutfağım bir savaş alanı halinde oluyor.

Nazlı uyurken, o uyanıkken kesinlikle yapamadığım şeyleri yapmayı tercih ettiğimden, yemekleri genelde Nazlı uyanıkken yapıyorum.

E, dolayısı ile benimle 24 saat oyun oynamak isteyen Nazlı'nın şiddetli protestolarına maruz kalıyorum.

Bir yandan yemek yapayım, bir yandan Nazlı'yı eğleyeyim, bir yandan mutfağı toplayayım, bir yandan da diğer ev işlerine yetişeyim derken, bende yaptıklarımın fotoğrafını çekecek, tarifleri düzenleyecek, fotoğrafları bloga yükleyecek hal kalmıyor.

Ve de en önemlisi ortalıkta bu kadar güzel yemek blogu varken, benim yapacağım hariçten gazel okumak olacakmış gibi geliyor bana.

Bu kadar lafı, size az sonra vereceğim 2 adet çilekli tatlı tarifini görünce "bu da nereden çıktı şimdi" demeyin diye ettim.

Aşağıdaki tarifleri özellikle paylaşmak istedim çünkü şimdi çileğin tam mevsimi, çilekler misler gibi kokuyor (ve ben ne zaman pazara çıksam o muhteşem kokuyu duyunca en az bir kilo alıyorum), etrafta bu kadar çok ve böylesine güzel çilek varken değerlendirmek lazım ve bu tarifler cidden çok kolay. Çocuğu olup vakti olmayanlara, vakti olup yemek yapmayı bilmeyenlere birebir.

Efendim birinci tarifimiz kendisi halihazırda Costa Rica'da bir kafe sahibi olan canım arkadaşım Özlem'in gıyaben tanıdığım arkadaşı Cenk'ten. Tarifin orjinalini, bakmaya doyamayacağınız resimler eşliğinde kendisinin blogunda bulabilirsiniz, dolayısı ile ben tarifi buraya baştan yazmıyorum.

İkinci tarif ise canım annemden:



Malzemeler (malzemelerin azlığından tarifin ne kadar kolay olduğunu anlayın)

Bir kase (kasenin büyüklüğü size kalmış ama bence mesala çok büyük olmayan bir komposto kasesi yeter) çilek

Aynı boyutta bir kase un

Aynı boyutta bir kase şeker

3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

Bir paket kabartma tozu

1 çay bardağı çiğ krema

Yapılışı

Çilekleri yıkayın, suyunu süzdürüp, kurumalarını bekleyin, sonra küçük küçük doğrayın.

Fırınınızı 175 dereceye ayarlayın, çok büyük olmayan cam bir fırın kabını yağlayın.

Yumurtaları şekerle birlikte iyice yoğun bir kıvam alıncaya kadar çırpın.

Ayrı bir kapta unu kabartma tozu ile karıştırın, yumurta ve şeker karışımına ilave edin.

Karışımın tamamını fırın kabınıza dökün, üzerine çilekleri her yere eşit dağılacak şekilde serpiştirin.

30-45 dk. üzeri kızarıncaya kadar fırınlayın (içi bildiğimiz kekler gibi sertleşmiyor, daha çok sufle kıvamında oluyor).

Fırından çıkar çıkmaz üzerine kremayı dökün.

Yemeden önce an az 30 dk. soğumasını bekleyin.

Hem Cenk'in tatlısını (kendisinin de belirttiği üzere) hem de anneminkini başka meyvalarla da yapabilirsiniz. Mesala annem kendi tatlısını Nazlış yeni doğduğunda gelen misafirlere şeftaliyle yapmıştı, neredeyse bütün tepsiyi ben yemiştim.

Her iki tatlının da yanında Carte D'or'un benim gibi dondurma sevmeyen bir insanı bile müptela eden vanilyalı dondurmasını yemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Afiyet olsun...


6 comments:

Annelog Atölye said...

Mmm oldukça güzele benziyor, deneyeyim ben bunu:))

Cenk said...

Merhaba Nihan
Tarifi begenmene cok sevindim. Sanki insanlara bu tarifi yeterince anlatamiyormusum gibi geliyor. Bir tek yiyenler neye ugradiklarini anlayamiyorlar. Ne kadar basit bir tarif, tek bir teknik bile yok ama tadi da o kadar guzel. Ben bu tarifi kesfeder kesfetmez hic abartmiyorum 4 gun arka arkaya yaptim. Senin tarifini de en kisa zamanda deneyecegim. Haklisin cilegin tam zamani mumkun oldugunca degisik tarifler denemenin tam zamani.
Ben de seni Ozlem'den duymustum. Dunya kucuk :)

Nihan said...

Annelog, her ikisi de gercekten cok guzel oluyor.

Cenk,
Ben senin tarifi bugun yine yapacagim. Bence gayet guzel anlatmissin tarifi, ben daha yapmadan nasil bir sonuc beklemem gerektigini uc asagi bes yukari biliyordum. Mangerie'de Apple Crisp diye bir tatli yapiyorlar (galiba onlar da mevsimine gore meyvalari degistiriyorlar) yemedim ama goruntu itibari ile ona benzer birsey yapmaya calistigimi dusundum ben. Ama elma sevmeyen bir insan olarak bence cilekle super oldu diyorum ve elma ile bu kadar guzel olur mu bilmiyorum.

Unknown said...

HERKESE MERHABA
BU CILEKLI CRUMBLE TARIFINIZE BENDE BIR KATKIDA BULUNMAK ISTEDIM SANIRIM ELMA ILE ILGILI SUPHELERINIZ VAR AMA SIZI TEMIN EDERIM ELMALI CRUMBLE SUPER OLUYOR
SERT EKSI YESIL ELMALARI BILIRSINIZ HANI ISTE ONLARIN KABUKLARINI SOYUN VE IRICE DOGRAYIN 5 DAKIKA TAVADA PISIRIN VE TARCIN ATIN DAHA SONRA KABINIZA KOYUN VE UZERINE HAMURUNU ORTUN FIRINA VERIN BEN BUNU INGILTREDE YEMISTIM VE COK GUZELDI AYRICA INGILIZLER CRUMBLE TATLILARINYANINA VANILYALI DONDURMA VEYA KREMA KOYUYOR UMARIM BEGENIRSINIZ

Eliff said...

Cumartesi günü konuklarıma annenizin tarifi ile çilekli kek yaptım,çok coşkulu tezahüratlar aldım. Çok teşekkürler :)

Nihan said...

Aaa ben bu tarifi unutmuştum. Hazır çilek mevsimi ben de yapayım tekrar. Konuklarınızın kekinizi beğenmesine çok sevindim. maharet tarifte değil bence yapan da...